Semestern hägrar, i dagarna är nog de allra flesta svenskar med heltidsjobb på semester för högsommaren står i sin starkaste position i mitten av juli. Men inte alla i världens industrialiserade länder kan ta ut en lång semester som vi gör, fyra veckor då vi helst bara vill ta cykeln ner till sjön och fiska varje dag.
I Sverige har vi lagstadgad semester sedan länge och de allra flesta arbetsföra har sina fyra veckor spridda eller sammanfogade under sommarens tre månader. Det är en rättighet och en självklarhet för oss, samt en tid då vi tar ut fiskespöt och fiskar runt om i Sverige, samt åker ut till stugor och badstränder för att vila upp oss och komma igen med nya krafter när höstens kyla och mörker återigen härskar i landet.
Semesterns fyra sommarveckor är långt ifrån en självklarhet för till exempel amerikaner eller japaner. I DN rapporteras det att USA är det enda industrialiserade landet i världen där medborgarna saknar lagstadgad rätt till betald semester. Det är även ett faktum att amerikanerna inte ens utnyttjar den semester som de har, många menar att de inte hinner på grund av stor arbetsbörda.
Även i Japan är det få som har så lång semester som i Sverige och att regeringen där funderar på att lagstifta så att invånarna faktiskt måste ta ut semester – för att inte arbeta ihjäl sig. I SvD står det att japanska arbetsmarknaden präglas av både långa arbetsdagar och väldigt lite ledighet.
Kustkantad cykelled för friluftsmänniskan
Men i Sverige har vi lagstadgad ledighet, tack och lov, och vi har underbara vägar att cykla på, vare sig man cyklar i städer eller i skog och mark. I HD kan vi läsa att det nu finns en cykelled från Helsingborg till Göteborg – Kattegattleden, 37 mil lång och nästan helt bilfri. Ett tips för alla er cykelsugna, som tack vare kämpande fackföreningarna har lagstadgad semester. Passa på och njut av era rättigheter, med cykel och fiskespö.
För bra cyklar och tillbehör som förhöjer upplevelsen på cykel-och-fiskesemestern kan du kika in: https://www.cykloteket.se/ eller deras facebooksida: https://www.facebook.com/Cykloteket?fref=ts